2 Haziran 2010 Çarşamba

Test Driven Development Nedir?


Yazılım Mühendisliği sürecinin en önemli tekniklerinden birisi olan Test Driven Development; Extreme Programming’inde mimarı Amerikalı Yazılım Mühendisi Kent Beck tarafından tasarlanmıştır.

Uzun vadeli projelerde büyük bir performans ve maliyet kazancı sağlar.Ama şunu kesinlikle ayırt etmek gerekir ki adının “Test” olması nedeniyle yazılım projelerindeki test mühendislerinin kullandığı bir teknik değildir.Yani yazılımın test edildiği bir teknik değil daha kaliteli bir yazılımın geliştirilmesi için yazılım geliştirme sürecinde kullanılan bir tekniktir.Planlanan senaryoların daha az hata ile işletilmesini sağlar.



Test Driven Developmen(TDD)’ın sağladığı en güzel avantajlardan biriside geliştiriciyi nesne tabanlı mimariye uygun şekilde geliştirmeye zorlar ve gereksiz kodların yazılmasından kurtarır.

Ayrıca TDD tekniği kullanılarak geliştirilen bir uygulamada kodlarda geriye dönülerek düzenleme yapma işlemi kolaydır ve kodlarda ilave yapılma istenildiğinde herhangi bir bozulma meydana gelmez.

Temel olarak TDD hakkında bilgi verdikten sonra şimdi TDD geliştirme yapısına bakalım.TDD geliştirilirken sırayla şu adımlar yapılır;

Test Driven Development

1 – Test oluşturulur ve testde hata olması sağlanır.

3 – Testi geçmek için gerekli kod yazılır.

4 – Kodu daha kaliteli yapmak için gerekli düzenlemeleri yap.(Refactor)

Bu yapıya Red-Green-Refactor yapısıdır denilmektedir.Aşağıdaki diyagram da adımları algoritma yapısı içerinde vermiş wikiden aldığım bu diyagramın TDD yöntemini anlama açısında faydalı olacağını düşündüğüm için eklemek istedim.


Test Driven Development yöntemini kullanmak için çeşitli frameworklar geliştirilmiştir,bunlardan çalışmanıza uygun olanı seçip kullanabilirsiniz.(Junit,Nunit...).Visual Studio ortamında da Test Driven Development yapısı ile proje geliştirilmesi yapılabilmektedir.

Evet daha kaliteli bir kod yazmak için önemli bir teknik olan Test Driven Development temel anlamda (tanım aşaması) bu kadar.

1 yorum:

Gökhan Besler dedi ki...

Harikasın Mustafa,
Şuan seninle ve kendimle gurur duydum. Master ödevime katkı yapan bi yazı yazdığın için senle, senin gibi bi arkadaşım olduğu için de kendimle..
Eline sağlık..
Görüşürüz.

 

Mustafa Kaya. Copyright 2009 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Blog Skins